Ők írták
„Szülőként is rengeteget tanulhatunk tőle, és ez is gyermekeink javára fog válni”

„A lányom korosztályában megnyerte a Gyémántbogár 2017 rajzpályázatot és ezzel az egy év mentorálást, így kerültünk kapcsolatba Vámos Robival.

Elmondhatom, hogy Robi személyében egy olyan ritka és különleges csodalényt ismerhettünk meg, akire a mai családoknak nagy szüksége van. Robi végtelenül kreatív, játékos és szabad ember, aki megőrizte benső gyermekét, és képes rajzos-játékos formában, remek pszichológiai érzékkel és érzékeny antennákkal, őszinte-nyílt kommunikációval, óriási szeretettel, határtalan hittel, optimizmussal és nyitottsággal gyógyítani, fejleszteni, kibontakoztatni, úgy hogy közben a gyermek észre sem veszi, hogy ő most épp gyógyul-fejlődik-kibontakozik.

Robi egy gyorsító katalizátor. Szülőként is rengeteget tanulhatunk tőle, és ez is a gyermekeink javára fog válni :)”

Valter Éva
Kismama – Babás – Gyermek Jóga oktató, holisztikus természetgyógyász, Aquarius-Élet-Mű-Hely Alapítvány szíve-lelke, Ultrafutó
FótEvelin üzenete
Emma forever!

Vijág, szejetlek!


„Sok csillogó szem”

Bár eddig csak hallottam a hírét, Bendiéknek többször is volt alkalmuk hozzá, megdöbbentő élmény volt személyesen is látni, hogy folyik ez a dolog. Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy bemehettem! Látni, hogy ennyi gyereket 3 osztályból 90 percig olyan szinten kötött le, hogy egyáltalán nem lankadt a figyelmük, fantasztikus volt. Pedig 6., 7., 8. osztály, nem tartja ott őket akármi…😊.

Amire rávilágított, mitől fura valaki, ítélkezések, hogy mered felvállalni Magad, mire van szükséged, hogy örüljél, stb … fontos dolgok voltak, nem csak gyerekeknek, ami mégis hihetetlen volt számomra, az a módszertani tökéletesség, amivel érthetővé és érdekessé tette ezt számukra. Sőt többnyire mosolygás és nevetés kísérte. Sok csillogó szem!

Bár a drámás előadáshoz jött segíteni Robi, úgy gondolom, ennél sokkal több történt, és többet is kaptak a gyerekek, és mi is felnőttek szerintem, akik ott voltunk!
Köszönjük szépen! ❤️”

Ördöghné Kélity Krisztina


„Rajzolj futó embert” – előtte és utána 1 óra alatt„Amikor egy csoda valóra válik…”

„Forró, nyári napon a hűvös szobában üldögélve fedeztem fel egy csodálatos internetes oldalt. Táblácska, egyszerűen csak Táblácska… Alig tudtam szabadulni az oldaltól… Vámos Robi, de ki az a Vámos Robi?
Most már tudom. Egy nagyszerű művész, aki tehetségét, tudását önzetlenül adja át másoknak.
De jó lenne egy Táblácska! De kinek ajándékozzam? Az nem lehet, hogy csak úgy magamnak, mert annyira tetszik. Kolléganőnk nyugdíjba megy. Mivel köszönjük meg az együtt töltött időt? Táblácskával. Az ötlet mindenkinek tetszik. Végre valakinek ajándékozhatunk Táblácskát! Jaj, de jó! És persze a kolléganőnknek is nagyon tetszett! Szép, egyedi, szuper ajándék, ha nincs ötleted, hogy mit ajándékozzál.

Tovább nézelődtem. Gyémántbogár. Robi „másik oldala”. Micsoda? Rendhagyó rajzóra! De jó lenne itt a mi „kisiskolánkban”! Ötletemet véletlenül „elejtem” a suliban. A „főnökasszony” rögtön rábólintott. Hú, de jó! Jön Robi! Végre személyesen is megismerhetem!
Szeptember 26. És jött Robi. Nem csalódtam, olyan, amilyennek képzeltem!
Művészlélek csupa szívvel. Ragyogott és ragyogtatott. Minden gyereket és felnőttet elvarázsolt „ragyogó” ötleteivel és stílusával. Mert „Minden sikerül”. És mi elhittük és még most emlegetjük őt! Akkora önbizalmat, megerősítést ad a gyerekeknek / sőt nekem is /, az élet minden területén elhiszed, hogy minden sikerülhet! Csak úgy kell megközelíteni a dolgokat! Rajzolj és rajzolj! Ne radírozz, mert biztos, hogy jó, amit csinálsz! Köszönet és még egyszer köszönet érte!
A csoda valóra vált! A varázslat sikerült!

Ajánlom mindenkinek! Próbáld ki! Minden sikerül!

Hanzóné Kurc Márta
tanító, Tarnaszentmiklós


Vivi (11) véleménye

Molli (7) lámái az élő rajzóra után
„Bálint azóta ragyog”

„Robi. Helyzetjelentés Baté!
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Gyémántbogár Bálint úrfi 23-án olyat szavalt, mint Petőfi!!!! ? Középdöntős!!!!

Amikor itt jártál nálunk, Bálint nagyon padlón volt….Anyaként ezt végig nézni (sokszor tehetetlenül) nagyon nehéz.

Deeee bejött hozzánk egy furcsa táskával Robiiii….szeme fürkésző volt és rajzolt….és varázsolt….és kérdezett…és nevetett… és nevettetett. ? Ajándékot hozott…. Időt adott és figyelmet!
Bálint azóta ragyog….?

Ez nem tündér mese… egy “kulcsot” kaptunk tőle a lelkünkhöz és egy mondatot “ Erősek vagytok!”
Igeeeeen!
Azok vagyunk!!!!!❤️

Szeretettel ölelünk. Kata anya és Bálint!

(Bálint időközben MEGNYERTE a szavalóversenyt 😉 – VR)

Kovács Kata
Baté (Somogy megye)Niki kutyust varázsolt

A mai nap különleges volt . Talán nem volt még ehhez hasonló . Egy olyan élménnyel gazdagodott Niki , ami akkora lelki töltést adott számára , hogy estig “ szárnyalt “ szinte a föld felett lebegett… megtiszteltetés volt Vámos Robitól, aki meglátogatta, és hihetetlen erővel töltötte fel kis lelkét, egész nap ragyogott Niki … a kutyust Robi segítségével alkotta, életre kelt a papíron … köszönet és hála Robi ! Te nemcsak művész , hanem varázsló is vagy! A gyémántot csiszolod, hogy ragyogni tudjon!Elvira

 


Üdvözöllek boldogságcsináló! Nagyon boldog vagyok, hogy találkozhattunk személyesen és köszönöm azt a nyitott végtelen szeretetet amivel fogadtál bennünket és ahogy segítetted a Szandrát ráébredni arra, hogyan fedezze fel magában a megoldást a problémákra, hogyan ismerje és értékelje magát. Olyan változást látok a gyerekemen amit már rég láttam. Sokkal kiegyensúlyozottabb, vidámabb ! Amikor tőled eljöttünk és másnap is egyfolytában mosolygott, úgy igazán belülről! Beszélt telefonon próbált valamin bosszankodni de azt is mosolyogva, nagyon vicces volt. Az iskolai konfliktusokból is könnyen kijön nem veszi magára, a családi nehéz helyzetekben ugyanúgy. Még csak 13 éves, meg akarta látogatni a Nagymamáját, aki korházban fekszik intenzív osztályon, most rászánta magát és nem zaklatta fel, szeretettel nyitottan tudott jelen lenni. A hihetetlen lelki erejét használni tudja ! Köszönjük neked Robi, hogy kihoztad ez belőle, egy tininél ez mérhetetlen fontos dolog. Szeretettel ajánlom mindenkinek, hogy bátran keressen mert nagy áldás amit a gyerekekből kihozol, és a felnőtteket is formálod ezáltal! Köszönjük!Tóth Szilvia

 Dóri (13) rajzolta az óra után


„Vajon létezik véletlen találkozás?”

„Nos az én olvasatomban nem! Okkal történik minden a világban és mondhatnám azt is, hogy okkal teremtünk magunknak minden élethelyzetet. A miénk 2018 januárjában kezdődött. Már nincs is jelentősége a pontos történések folyamának, pusztán egy lökéshullám volt, ami eljuttatott oda, hogy valamiféle megoldásra van szükségünk. Én csak kerestem a semmiben, és az internet csodája, vagy Isten keze (mondhatnám, ha vallásos lennék), vagy csak az univerzum válasza volt a hívó szóra, mindegy is, a lényeg, hogy Robira találtam. Tudtam valami e valóságon túli lehetőség rejlik ebben, és így mi választottuk is. Robival való első találkozás meghatározó volt. Olyan végtelen könnyedség, öröm és ragyogás sugárzott belőle, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Egyből adódott is bennünk a kérdés: mi egyéb lehetséges? Innentől találkozások végtelen sora vette kezdetét. Egy hét és egy tíz éves kislány bátorításához kértem segítséget Robitól. Az együtt töltött idő akár családosan, akár csak a lányokkal mind-mind újabb és újabb lendületet adtak, és adnak is. Hatalmas változásokon mentünk keresztül mindannyian. Nagyon sokat változtak a lányok. Sokkal bátrabbakká és nyitottabbakká váltak. Elmúlt az a fojtogató érzés, hogy mit szólnak, vagy gondolnak mások rólunk. Mondhatnám, hogy mindez pusztán rajzokon keresztül valósult meg, persze ez a mondat nagyon sántítana. Olyan mérhetetlen e valóságon túli, átölelő teljes figyelemben részesítő szeretetben volt és van részünk, amit nem lehet definiálni, hiszen azzal elkorlátoznánk. Így aztán csak hagyom, hogy áramolhasson tovább, és mi megyünk az energia után elvárások nélkül bárhová is vezet. És közben azt kérdezgetem, mérhetetlen hálával a lelkemben, hogy lehetünk ilyen szerencsések?

Lili 8 éves: Nagyon jól érzem magam mindig Robival. Már az első alkalommal megszerettem őt. Nagyon bírom benne, hogy olyan poénos, vicces. Robi nagyon szeretetteljes, kedves. A legjobb a kreatív közös kép készítése volt. Amire, ha ránézek mindig eszembe jut, hogy ott voltam a Robinál, és mennyire szeretjük egymást.

Jázmin: Jó volt Robival lenni. Vicces. Sokkal bátrabbnak érzem magam, amióta találkoztunk. Nagyon jó volt rajzolni és kreatívkodni vele. Ráébredtem, hogy én is tudok és szeretek rajzolni.

Végszóként csak a köszönet és a hála van bennem. És persze egy csomó olyan, amit nem lehet kifejezni, és ezt te úgy is érted Robi nagy szeretettel.”

Farkasék Mogyoródról
Lili, Jázmin, Ildi, Tamás

Varázslat és szeretet és figyelem hatására. Olyan légkört tudsz teremteni amiben hű de jól érzem magam- érzés teremtődik. Olyan magot vetsz el a veled találkozókban, ami majd csirázni kezd és szárba szökkenhet. Hatással vagy a veled találkozókra egy időre akár egy életre. Ezt tapasztalni kell nem lehet leírni. Kocsmár Sándor

„Mosolygott, nevetett és feltöltötte a szeretet és figyelem”

„Rádiós műsorvezetőként a Táblácska kapcsán figyeltem fel Vámos Robira, és hívtam meg egy beszélgetésre. Aztán kiderült, hogy a Gyémántbogár programmal még többet ad a gyerekeknek és általuk a világnak, mint a Táblácskákkal. Ezt már az első beszélgetésből megértettem, de érezni csak akkor éreztem, amikor a 8 éves kislányommal, Emesével részt vehettünk egy egyéni órán. Ő egy nagyon cserfes és vidám kislány, de valamiért már most kényszeresen szeretne megfelelni másoknak: nekem, és az apukájának, a tanító néniknek, és a barátainak. Úgy érzi, hogy nem követhet el hibákat, és emiatt sokszor behúzódik a kis csigaházába, elveszíti a ragyogását. De Robinak nem akart megfelelni, egyszerűen csak önmaga volt. Néhány perc és néhány rajz elég volt, hogy megnyíljon. Mosolygott, nevetett, és feltöltötte az a szeretet és figyelem, amit abban a két órában kapott. Újra ragyogott, és ez a ragyogás engem is bevont, sőt vittük magunkkal az úton, és aztán haza. Egyikünk sem tudta megmagyarázni, hogy mi történt, de tudtuk, hogy valami jó dolog elindult.

Természetesen a Robitól kapott Gyémántbogár kitűző és a Gyémánt is kitüntetett helyen van a szobájában, a közös rajzokat újra és újra megnézegetjük, és valahányszor szóba kerül Robi neve, megjelenik az a csillogás a szemében, amit az egyéni foglalkozáson láttam meg igazán. És ekkor jöttem rá én is, hogy tényleg nagyon egyszerű a megoldás: ŐSZINTE SZERETET ÉS TELJES ODAFIGYELÉS. Semmi más nem kell a kis Bogarainknak, hogy Gyémántok lehessenek!

Sokat fejlődtünk mindketten, sőt a környezetünk is. Szavak nélkül, pusztán a szeretettel képesek vagyunk mindent és mindenkit jobbá tenni. És a legcsodálatosabb az egészben, hogy ezt együtt tesszük. Ilyen csodás útravalót kaptuk Vámos Robitól, amiért mindketten nagyon hálásak vagyunk.”

Csesznák Anikó

„Megint ötletes, cserfes, szárnyal”

„Részemről nagyon örülök neki, hogy olyan felszabadult és olyan jól érzi magát tartósan (!) mióta találkozott veled. Könnyebben kezel helyzeteket és boldog, jókedvű. Valamikor óvodás korában volt ilyen és nem tudom mitől változott meg, talán a színházi szereplések alatt, valahogy a sok gyerek között Ő lett a fura lány… És most megint cserfes, ötletes, szárnnyal!

Erika


Egy minisztori két nap alatt:


“Mert véletlenek nincsenek…de a tudás is csak akkor működik, ha bízol magadban 😉… A matek és nyelvtan doga kipipálva, ötös 😉 ÉS.. A NAGy „ÉS”… a mumus környezet, mert arra már sosincs idő, heti egy óra….sokkal könnyebb feladni két-három anyagrészt, aztán számonkérni…. Nos megidéztük a Mátrát, az Alföldet… „fújtunk” minden irányból… „anya, az itthoni környezet óra sokkal jobb” 😉… DE AZ ERŐ, AZ ÖNBIZALOM mégis a Vámos Robitól van A CERUZÁBAN ÉS A KARKÖTŐBEN 😉 mert végre elhiszi, hogy képes megtanulni, az „úgysemtudom” dolgokat TÁDÁM! :


„Látni azt, ahogy a süniből pillangó lesz”

„Robit nagyobbik lányom betegsége kapcsán ismertem meg egy iskolai foglalkozáson. Akkor, ott úgy éreztem találkoztam egy nagyon életvidám, csupaszív emberrel.
Szülőként fantasztikus átélni azt a csodát, amikor a szemek valóban csillognak, látni azt, ahogy a süniből pillangó lesz, érezni gyermekem boldogságát, amit Robi segített felszínre hozni, az Ő szavaival ” ragyogni”.

Megtisztelő, hogy részesei lehetünk a valódi csodának, amit bárki megtapasztalhat.”

Kiss EdinaKira varázsgömbje – köszönöm!


Sárkány előtte (fent) és sárkány 1 óra múlva (7 éves)


„Hannát mintha kicserélték volna”

„Új év, új remények…

Így vágtunk bele a 2019-es évbe, mert valljuk be őszintén, az év utolsó harmada nem volt túl rózsás. Minden napunk, reggeltől estig csak a betegségről szólt, sajnáltunk Hannát, sajnáltuk magunkat, dühösek voltunk a világra. Persze így utólag visszatekintve ez a hozzáállás egy lépéssel sem vitt minket előbbre, sőt!

Aztán év elején egy táncos kispajtás anyukája jelezte felém, hogy Vámos Robi Gyémántbogár színekben szeretné felajánlani a segítségét Hannának. Vámos Robi nevét abban a pillanatban csak a Táblácskával tudtam összekapcsolni, elképzelésem sem volt mi lehet az a Gyémántbogár.

Hanna akkoriban minden segítséget elutasított, magába volt zuhanva, nem evett, nem ivott, még előttünk is kendőt viselt. Mondtam neki, hogy ha szeretné, jön egy kedves ember, akivel közösen rajzolhatna. Bevallom nem hittem, hogy lesz hozzá kedve, de rögtön igent mondott. Újra láttam valamiért lelkesedni, valami olyasmiért, ami korábban is nagyon fontos volt neki, de az utóbbi időben egy kicsit sem hozta lázba. Hanna már akkor tudhatott valamit, amit én nem. Gondoltam pár óra rajzolgatás és legalább arra a kis időre megfeledkezhet erről az egész betegségről.

Eljött a nagy találkozás napja, Hanna önmagához képest korán ébredt, alig várta, hogy megszólaljon a csengő. És akkor, ott valami történt. Bár két, egymás számára ismeretlen ember találkozott, mégis olyan természetes volt az egész, mintha ezer éve ismernék a másikat. Hanna abban a három órában végig mosolygott, ott volt a rég elveszett csillogás a szemében, észrevétlenül annyi vizet ivott, mint máskor 2 nap alatt. Valami történt, de mi? Hiszen csak rajzolgattak, beszélgettek, Robi mutatott pár kártyatrükköt.

Hannát mintha kicserélték volna, RAGYOG és tudja, hogy MINDEN SIKERÜL. Attól a naptól kezdve képes befogadni azt a sok szeretetet, ami felé érkezik. Attól a naptól kezdve nem a betegségre, csakis a gyógyulásra koncentrál. Attól a naptól kezdve minden olyan, amilyennek előtte is lennie kellett volna. Attól a naptól kezdve ők ketten örökre barátok lettek.

Pedig csak rajzolgattak, beszélgettek, Robi mutatott pár kártyatrükköt…

Van változás: 2019. január – 2019. október


Most már tudom: akkor, ott ennél sokkal több történt. A lelkük is egymásra talált. És végre kisütött a nap.

Megváltoztatta az élethez való hozzáállásunkat, hogy minden rosszban lehet valami jó, hogy mindig az adott pillanatot éljük meg és ami a legfontosabb, hogy ne felejtsünk el hálásak lenni minden apróságért.
Pozitív életszemlélete és a benne lévő végtelen szeretet csodákra képes.

Bárki életét képes olyan szintre emelni, ahol már nincs lehetetlen.
Köszönjük Robi, hogy vagy!
Szeretettel, egy ragyogó gyémántbogár büszke anyukája,

Cs. Kovács Kriszta
„Mosolygott, nevetett, és feltöltötte a szeretet és figyelem”

„Szia:) Végülis mégis megosztom veled…most nem a lányom nyereségét, hanem a sajátomat… nos a sün 🙂 a kis félgömbös kócos tüskéshátú… a maga egyszerűségével rádöbbentett arra, hogy a dolgokat lehet egyszerűen és mégis jól csinálni. Nem kell görcsölni, mereven küzdeni..sz a bad különcnek lenni, szabad másképp gondolkodni, mégha nem is reális mindenkinek. Sok kérdést tettem fel magamnak, beindult v a l a mi… hová lett a féktelen vad lány.. s miért vált az. évek a latt maximalistává , akinek meg kell felelnie …. akinek..de tudod szeretem jól csinálni a dolgokat, nem is ez a baj, sőt már nincs is , hiszen lehet egyszerűen, lazán. Sok mindent másképp látok s bölcs gondolat már érvényesül.is.:)) s még rajzolni is tanultam.
Sok minden kavarog bennem:) személyesek s még formálódnak…

De! Köszönöm Neked/Nektek, hogy utat törtök az önbizalomnak az emberek felé:)

Bonyolítás, megfelelés nélkül vállalni önmagad, mert te magad jó vagy, és jó az amit csinálsz:)Ezt mondja sünim:))Köszönöm:)))

Rendkívül fontos, amit teszel!!!”

Váginé Bonifert Diána


“Megtaláltam a felnőtt BFF-em! Most már nem annyira érdekel mások véleménye és tudom: ha valamibe belekezdek, az menni fog!”

Lipták Bernadett (10)

“Elmondhatatlanul jó érzés hogy el tudom hinni, hogy valóra tudom váltani az álmaim, illetve hogy tudom, hogy nem vagyok egyedül a furcsaságommal.”

Bali Barbara (14)

“Nekem azt adta Robi, amit nem lehet megvenni pénzzel. Boldogságot és szeretetet. Azért ajánlanám másoknak, mert önmagad lehetsz és Robi elfogad akárki is vagy.”

Diós Lara (12)

„Nagyon jól érzem magam mindig Robival. Már az első alkalommal megszerettem őt. Nagyon bírom benne, hogy olyan poénos, vicces. Robi nagyon szeretetteljes, kedves. A legjobb a kreatív közös kép készítése volt. Amire, ha ránézek mindig eszembe jut, hogy ott voltam a Robinál, és mennyire szeretjük egymást.”

Farkas Lili (8)

 „Jó volt Robival lenni. Vicces. Sokkal bátrabbnak érzem magam, amióta találkoztunk.”

Farkas Jázmin (10)Kondás Andrea, Kondás Boróka édesanyja
és Jónyer Angéla tanító, gyógypedagógus, Dunakeszi Szent István Általános Iskola
„Nemrég azt kérdezték tőlem, mit gondolok Vámos Robiról.”

„Véleményem szerint Robi egy szinten örökké megmaradt gyermeknek és ettől (no meg a pozitív, elfogadó kisugárzásától) a kis barátai egy szempillantás alatt nagyon közel engedik magukhoz, ezután pedig irtó gyorsan kinyílnak, majd ragyogni kezdenek.

Ezzel először szembesülve jöttem rá lányomnál, miért gyémántbogárnak hívja Robi a fiatal tehetségeit, hisz tényleg úgy ragyog ő is, mint egy igazi gyémánt. Ma már attól függően, hogy Robi fizikai közelébe, vagy csak szóba kerül-e, ez a ragyogás mindig észrevehetően lüktetni kezd Vikiben (ilyenkor még jobban szárnyal) és pont úgy lüktet ez a ragyogás, mint egy érző, dobogó szív. Azt meg sem említettem még, hogy már az első találkozás is mekkora hatással volt Vikire. Lányunk mindig is sokszor szívesen elmélyült a saját maga által kreált amúgy rendkívül színes és részletes fantáziavilágában -Figyelem, ma már tudjuk, hogy ez egy komoly tehetség jele lehet! -, eközben az idegenekkel inkább óvatos volt, de Robival azonnal megtalálták a közös hangot.

Azóta ugyan még nem sok víz folyt le a Dunán, de azt már most látjuk, hogy Robi tehetsége, amellyel ragyogásra készteti a tehetséges gyémántbogarakat, az egyszerűen sorsfordító erővel bír! Én sok emberrel találkoztam már életemben és rengetegről olvastam, de eddig csak olvashattam olyan lélekről, mint Robié. Amit ő ösztönösen, tiszta szívvel a lelkéből nyújt a gyerekeknek, az már a fantasztikumba illő.

Ugyanakkor van egy nehézség is, legalábbis amit én annak gondolok. Ugyanis az ilyen emberek egyfajta mágnesként működnek.

Saját tapasztalatomra építve ezért azt javaslom, csak olyan szülő keresse őt, aki biztos benne, hogy gyermeke:

– nincs elnyomva sok-sok plusz foglalkozással,

– tehetsége mások szerint is önmagától sziporkázik és nem csak a kedves szülőtársam látja benne, hogy fantasztikusan tehetséges.

Ha mindezeken túl még mentálisan sincsen komoly gond a gyermekkel (hiszen Robi nem orvos, „csak” előhozza és erősíti a tehetségeket), akkor hívja meg a gyermek osztályába nyugodtan Robit vagy jelentkezzen hozzá egyénileg, nem fogja megbánni.”

Koncsik Attila„A zárkózott nagylányomból valami egészen különlegeset varázsolt”

„Robi a kisebbik lányom, Lola osztályában tartott órát, majd aznap este Lola kérésére meg is rendeltük a könyvét. Itt kezdődött minden. 🙂 Aztán elmentünk Robihoz egy rajzos foglakozásra, majd hamarosan már a nagyobbik lányom, Lili is velünk tartott.

Leginkább Lili változott sokat a találkozások hatására. Régen utált rajzolni, és a színezés ősellenség volt.
Ma már minden nap rajzol és mindent kiszínez, ráadásul gyönyörűen, ahogy Robi mutatta. A rajz és a beszélgetések által megnyílt, már nem rejti el olyan mélyen az érzelmeit.


Lili leckefüzete: baloldalt régebben – jobboldalt két találkozás után


Fentről lefelé: Lili átalakulása három hónap alatt

A zárkózott nagylányomból valami egészen különlegeset varázsolt, akivel ugyan még hosszú az út, de már sokkal könnyebben megy minden.”

Broll Eszter, szülő
Gyömrő„A játszótérre ma papírral, ceruzákkal kellett kimennünk”

Mi voltunk nálad hétfő este kisfiammal, Bencével. A „gyémántot” amit adtál neki, az iskolatáskájában hordja. Sosem szeretett rajzolni. Ma 3 rajzzal lepett meg. Ezeket az ő kérésére csatoltam neked. Szerette volna megmutatni.

Ma fürdés közben elgondolkodva azt mondta, hogy „úgy néz ki, mégiscsak tudok rajzolni”. A játszótérre ma papírral, ceruzákkal kellett kimennünk úgy, hogy minden kisbarátjának is vitt lapot.

Én ennyire örülök az eredménynek:😃😃😄😄😁😁🎈🎈🎈♥️♥️♥️♦️♦️♦️🏅🏅🏅

Köszönjük! További szép estét!”

Rudolf Edit, szülő
Budapest„Körforgás”

„Most, hogy újra találkozunk, érzem a változást. Még nem tudom, mi az, csak egy érzés. Hiszen eddig is tudtam: vezeted őket, és ők is téged. Ott van a kapocs, ami mindig is ott volt köztetek. Akkor mi változott?
Jó rád nézni. Ott vagyok én is a körben. Valami van a szemedben. Valami határozottság. Valami olyan tudás, ami tisztább és erősebb, mint valaha. Azt hiszem, kezdem érteni. Egyre szabadabban adsz magadból, egyre jobban és erősebben áramlik belőled az energia. Ők is érzik. Befogadják. Lelkek nyílnak meg, némelyik óvatosan, kicsit félve, mint aki maga sem hiszi el… Mások nyíltan és felszabadultan, hiszen erre vártak már mióta…
Meglátják magukat benned. A szemedben felismerik önnön énüket. Azt, akik mindig is voltak, és mégsem tudott kitörni, mert felépült egy fal… De most morajlik, lenn a mélyben, kitörni készül. Mindez elér hozzád, s mikor kitör, rád omlik egészen, elborít, s mégis felemel. Áramlik, és szinte összeolvad az, ami a tiéd, és az, ami belőle jön. Megszűnik a tiéd, az övé, és feloldódik valami közös, univerzális energiában. Ez az, ami táplál, ami új erőt ad. Ez valami más, mint ami eddig volt. Erősebb mindennél, és egyre csak több lesz!
Látom az arcodon, és látom a szívekben. A lassan kinyílóban és az intenzíven kirobbanóban. Engem is megérint, lehatol egészen a szívek legmélyébe. Valami történik, valami olyan, ami ésszel fel nem fogható. Csak szívvel.
Csak nyíljanak a kapuk! Akár résnyire, akár szélesre tárva, a szeretet utat tör magának! Ha már ott van, a körön belül, akkor csak engedni kell, befogadni, hagyni, hogy az áramlás véghez vigye a csodát. Akkor kezd el igazán ragyogni…
Elmész, de valami itt marad. Ez a szinte kézzelfogható energia, ez a szeretetmező, ami sok virágot teremt. Félénk kis ibolyát és impozáns orchideát. De mindegyik árasztja illatát, mert végre érzi a napfényt…
Viszed tovább te is, mert adnod kell, mert nincs más! Csak ez a kölcsönösen, oda-vissza áramló lét, a szeretet végtelen energiája, ami éltet minden teremtményt ezen a világon…”

Varga Enikő, tanító
Göd„Őszintén nagyon jó korszakomat élem”

Aztán jöttél te, és ez a sok minden még jobban felértékelődött, nem félek annyira önmagamtól, sokkal de sokkal jobb minden!
Nem haragszom magamra, max néha nem értek egyet magammal, de őszintén nagyon jó korszakomat élem.

Hasenfracz Detti, énekes
A Dunakanyar Hangja közönségdíjasa


„Azt mutatod és tanítod meg, hogy hogy lehet mindenből kihozni a jót”

„Csodálom azt a kisugárzást és odaadást, amit az emberek felé közvetítesz, ezáltal rövid idő alatt a zárkózottabb gyerekek és felnőttek is megnyílnak neked. A teret betöltöd pozitív energiával.

Nagyon fontos, hogy a kis tehetségek megerősítést kapjanak arra vonatkozóan, hogy amit csinálnak az jó és értékes. Te ezt profi módon csinálod, így minden közösen eltöltött idő után egy önbizalommal rendelkező, boldog gyermeket látok. A pozitív visszajelzések erősítik a mindennapi életben is, amit a veled való találkozás előtt csak félve, vagy esetleg nem mert megtenni a kudarctól való félelem miatt, most bátran és önfeledten teszi.
Már az első találkozás alkalmával magával ragadott a fejlesztési módszered. Nem kritikát fogalmazol meg, hanem azt mutatod és tanítod meg, hogy hogy lehet mindenből kihozni a jót.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a veled való kapcsolatfelvételt, találkozást és a közösen eltöltött foglalkozásokat, mert találkozásunk megerősített abban, hogy rengeteg rejtett kincs van körülöttünk, melyek csak arra várnak, hogy felragyoghassanak.”

Rumpli Anikó, szülő
Piliscsév„Fülig érő szájjal jön haza minden egyes alkalommal”

“Egy olyan teret és helyet ad, ahol a gyermek teljesen önmaga lehet, minden mizmázolás nélkül. Ahol hasonló gyerekekkel, minden elvárásoktól mentesen Ő saját maga lehet. Úgy ahogy van. Nem kell megfelelni, nem kell jó jegyet kapni, csak egyszerűen jól éreznie önmagát. Így kivirul és felenged. Mosolyog és boldog, kiteljesdik és még jobbá válik. Odafigyelnek rá és szeretik, csiszolják és alakítják, hogy még jobb legyen. Önmagáért szeretik és nem azért mert márkás cuccokban jár vagy mert jó telefonja van.

Élményekkel gazdagabb lesz, így Ő is még jobbat és még jobbat fog tudni nyújtani a társai, családja, barátjai, edzőtársai és a társadalom számára. Pontosan úgy mint egy gyémánt. Kicsiszolódik és ragyogni fog.

Lara fülig érő szájjal jön haza minden egyes alkalommal, akár egyéni foglalkozásról, akár csoportos foglalkozásról legyen szó. Ragyog a lányom, mert olyan élményekkel gazdagodik, amiknek az értéke felbecsülhetetlen. Megismeri önmagát, szereti és elfogadja önmagát és még jobbá válik. Azáltal, hogy figyelmet kap és maximális szeretetet és olyan programot ami rá van szabva egyénileg, amiben nem mindennap lehet része.

Ha szeretnéd, hogy a gyermeked egy értékes felnőtté váljon és olyan értékes tanácsokat és útmutatást kapjon már most, ennyi idősen, akkor mindenképpen ajánlom a programot. Az Ő legjobbját fogják előhozni belőle, tiszteletben tartva az Ő énjét. Szépen és fokozatosan. A jókedv garantált, ugyanúgy, mint az élmények.”

Hajdu Orsolya, szülő
Gödöllő„Minden nap egy új csoda!”

“Minden nap egy új csoda! Robit ismerve, hiszem, hogy ez tényleg így van. Szülőként és nagyszülőként mindennél fontosabbnak tartom, hogy gyermekeink boldogan, lélekben szabadon élhessenek. Éppen ezért, rajtunk múlik, hogy lelkük megértő, pozitív, segítő útmutatást kapjon jövőjükre vonatkozóan. Robi munkája ebben kiemelkedő és példa értékű. Felismeri, fejleszti kicsiny gyémántbogarainkban mindazon képességeket, melyek segítő közreműködése nélkül, talán örökre rejtve maradnának ezekben a csöpp emberkékben. No és persze, ez alól a felnőttek sem kivételek. Milyen jó lett volna sokunknak, ha gyerekkorunkban nekünk is lett volna egy Vámos Robink! Talán sokan másképp látnánk a világot mostanság. Emlékszem, micsoda őrült energiákkal telve jöttünk haza azon az estén, amikor Robival töltöttünk egy csodálatos délutánt a Táblácska műhelyben. Rengeteget nevettünk, jókat beszélgettünk és láss csodát, kiderült, hogy tudunk rajzolni! Nos, ilyen hatással van Robi, ránk felnőttekre is. Olvassuk hát a könyvét! Szívjuk magunkba a pozitív, segítő gondolatokat, a szeretet felemelő és gyógyító energiáit! S, hogy mi vár ránk a végén? A remény a lelkünkben, hogy minden nap egy új csoda és ha igazán akarjuk, Minden sikerül!”

Forintosné Kárász Zsuzsa
kormánytisztviselő (2 és fél éves gyémántbogár palánta nagymamája)„Úgy vonult végig, mint egy győztes hadvezér”

Hazafelé menet Boró teljesen egyedül vásárolt a SPAR-ban – nemcsak a kocsit tolta, de egyedül keresett meg mindent, kiválasztotta a péksütik kódját és kinyomtatta az árcédulát is. Ezek után a vasútállomásig úgy vonult végig, mint egy győztes hadvezér.

Másnap már az írás házi feladata végét sem kellett radíroznom, mert a legutolsó betűkre is odafigyelt. Kedd délután óta kártyalapokat dobál át a gyerekágyak fölött, bohóckodik és állandóan rajzolni akar (főleg macskákat!). Az oroszlán, amit Nálad készített, azóta is ki van téve a hűtőre és Boró nagyon büszke, hogy le tudta rajzolni. Akad azonban valami, amit amint hazahozott, azonnal beköltözött a tolltartójába, hogy még a suliban is vele legyen.

Minden gyereknek kéne egy ilyen tolltartó… legalábbis a benne lévő kártyalap!

Biztos vagyok benne, hogy sokszor hallottad, de azért ismétlek én is… SZUPER vagy!

A könyvedet is nagyon köszönöm, bár ezt inkább magam miatt. „Önzőbb” lettem… Már nem érzem úgy, hogy bocsánatot kell kérnem, amiért a munkámmal foglalkozom a napom nagy részében. Sokkal kiegyensúlyozottabb lettem és „nyúzhatóbb”. Jólesett látni a falakon a kis céduláidat. Amíg egyedül laktam, nálam is mindenhol felbukkantak a lakásban és fel sem tűnt, hogy leszoktam róluk, amikor anyuka lettem. „Egy felelősségteljes felnőtt ugyebár nem ragasztgatja tele a falat félcédulákkal”… csakhogy hibás a program, mert én sosem éreztem magam felnőttnek… Fel sem tűnt, hogy mennyire hiányoztak! Kedd óta a Boró tízórais dobozába is költöztetek minden nap egyet és a lányom bolondul értük.

Még egyszer köszönöm a lehetőséget, hogy megismertünk, a sok inspirációt és gondolkodni valót, no meg elsősorban a lendületet és ragyogást, amit átragasztottál ránk.

Irsai Krisztina, szülő
Albertirsa„Kivarázsol minket a forgószélből”

„Ez egy olyan lehetőség, ami bár elsőnek furcsának tűnhet, egyáltalán nem az. Volt már, hogy gyermekeddel csak úgy kiugrottatok a városba, és anélkül hogy az órát nézegettétek volna, vagy helyszíneket szabtatok volna meg, csak úgy eltöltöttétek együtt az időt? Nem hiszem :D. A „mai rohanós világban”, hogy így fogalmazzak, nehéz megállni egy pillanatra is akár. Nem tudjuk irányítani az időnk, hiszen a forgószélben vagyunk mindannyian: méghozzá nyakig. Iskola, munka, edzés, különóra… mind-mind kötött időpontok ezek. Ez a program azt teszi lehetővé, hogy a gyerek pár órára kiugorjon ebből a forgószélből. Nincsenek kötött időpontok, nincsenek helyszínek. Mindenki könnyed lesz és felszabadult. Fantasztikus élmény volt. Mert nem csak egy nagyon kis figyelmes ajándékot, hanem egy ÓRIÁSI élményt is kaptam. Robi, a mesebeli varázsló 3 kívánságod teljesíti: ő nem olyan, aki eltűnik, majd előbújik, suhint a pálcájával, majd elrepül…. ő „csak” egy hétköznapi ember…. 

Hétköznapi – mit is jelent? Valakinek teljesen normális ha mosolyog. Valakinek furcsa.  Sokak szerint furcsa dolog a lépcső helyett a korláton csúszkálni. Szerintem jó buli. Nem kell másoknak megfelelni, hiszen mindig lesznek olyan emberek, akiknek nem tetszik, amit csinálunk. Na és? Rengeteg olyan ember is van, akinek meg tetszik :). Őket keressük: mind barátként, mind ismerősként. Ebben segít Robi, a varázsló: kivarázsol minket a forgószélből, arcunkra varázsolja a mosolyt és a nevetést, és fejünkbe varázsolja a pozitívat. Jé, ez pont 3 dolog! Micsoda mesebeli szám! Micsoda véletlenek! …. de véletlenek nincsenek: azt valaki úgy akarta. :)))”

Peresztegi Hanna (13 éves)


“Te vagy az igazi Gyémántbogár!”

„Te adod az embereknek azt a fényt, amivel valóban elő mernek majd bújni a sötét alagútjukból. Kívánom, hogy minden terved megvalósuljon és hogy rengeteg gyermek szeméből kapd vissza az elveszett fényt!”

Fehér Patrícia
szülő, Pomáz„Te lehetsz neki biztos pont a jövőben, akár tíz év múlva is”

Kedves Robi!
Köszönjük szépen, hogy eltölthettünk egy csodálatos délutánt Veled! ?

Úgy láttam Hédi fantasztikusan érezte magát: rajz, zene, játék, bohóckodás. ? A személyiséged is tetszett neki, ha nem így lett volna, nem marad. Egy auti mindig őszinte, és nem kertel. Úgy láttam, a szimpátia kölcsönös. Nem félek attól kicsit sem, hogy nem fogjátok megérteni egymást. Én hosszútávon látom magam előtt a jövőt. Már most is nagyon jó, de később még inkább az lehet.

Hédi nagyon sokat fejlődik (mint minden gyerek persze) csak ő egy picit más világban. Nem rosszabb, csak más.? És én ott látom a te erősségedet, hogy hosszútávon tudnál neki sokat segíteni, főleg mikor már lehet beszélni Hédivel. Tudom, hogy nem autizmus specifikus fejlesztést tartasz, nem is ezért jöttünk, hanem rajzolni és a rajz által fejlődni.? Nagyon örülök és köszönöm, hogy nem félsz ettől, és így is bevállalod. ?

Minden kornak megvannak a maga kihívásai, mikor kezdődik a suli, a kiskamasz, a nagykamasz kor, és szeretem, ha Hédinek vannak segítői, olyan emberi kapcsolatai, ami nem rokoni és nem korabeli, hanem mint te, aki tapasztalt sok mindent és nagyon oda tud figyelni rá.? Egyelőre nekem a legfontosabb, hogy Hédi boldog, kiegyensúlyozott legyen. Ehhez megadjuk a szerető, támogató hátteret, és úgy látom, érzem, hogy te ebbe tökéletesen illesz, mivel így állsz Hédihez ? Nagyon nagyon örülök, hogy mehetünk még ? és Hédi is!

Boldogan újságolta mindenkinek, hol járt és mit kapott tőled.?? A jelvénnyel és a buborékokkal aludt tegnap, ebből is tudom milyen fontos és szép volt neki a Veled töltött nap. ? Az autik világa más világ, de csodálatos. Nagyon nagyon remélem hogy sokáig rajzolhat majd veled Hédi és köszönöm! Hédit ismerve, rajta nem múlik majd . Akit egyszer a szívébe zár, az ott is marad. Eddig ez a tapasztalat. ? És szerintem Te lehetsz neki biztos pont a jövőben, akár tíz év múlva is.0⃣ Remélem az élet és a körülmények is engedik. Én abszolút pozitívan látom a jövőt. ? Hédiét és a Veled közös jövőt is ?”

Nagy Szilvia, szülő
Pécel


„Nagyon szép napot kaptunk tőled ajándékba”

Hát Robi, nem egyszerű az amit csinálsz, nagyon nagy király vagy! Köszönöm a lehetőséget, nagyon szép napot kaptunk tőled ajándékba. Tudod, hasonló dolgokat szeretnének csinálni az emberek mint te, csak ezt nem képesek megvalósítani, neked sikerült!

Én abban vagyok jó, hogy nagyon gyorsan belelátok az emberek lelkébe, rajtad azt láttam, hogy te egy igazi rabbinisztikus, öreg lélek vagy. Jó úton jársz! Mindent köszönök!! Kitartás!

Láng Norbert, szülő, Gödöllő


„Arra tanít meg, hogy bízzunk magunkban”

„Ki ne szeretné, hogy a gyermeke magabiztos felnőtté váljon, aki bízik saját képességeiben, önmagában?

Ha a gyermek picit érzékenyebb lelkű, netán még valamilyen hiányossággal, tanulási nehézséggel is küzd, akkor nehezebben veszi észre saját tehetségét. A másik oldalon ott bujkál benne a tehetség, ami sajnos a mai iskolarendszerünkben nem tud kibontakozni. Robi különleges érzékkel, mérhetetlen szeretettel látja meg, érzi meg a tehetséget, rajzos, játékos foglalkozásain, úgy terelgeti a gyermekeket, hogy képessé válnak érteni, elfogadni a saját tehetségüket, nemcsak rajz területen hanem átvetítve azt az élet minden területére.

A Művésznő különdíjas lett a 2017-es Gyémántbogár Pályázaton, s rajzából poszter készült a Táblácska műhely folyosójára

A mi esetünkben, diszlexia, diszgráfia nehezíti lányom fejlődését, és a rajzos órák eredménye képpen, bátrabban áll neki a feladatoknak egyre nyitottabb, érti, hogy mindenki másképpen fejlődik, és mindenkinek vannak értékei. Robi rajzzal fejleszt, de nem rajzolni tanít, arra tanít meg hogy bízzunk magunkban, és ha nem a szokványos módon, akkor máshogy, de menni fog. A sikerélmény, és az önbizalom a lényeg.

Lorkával Pécsett

Arra eszméltem hogy annyi pozitív energiát kaptunk a Gyémántbogár kapcsán, hogy még a mai napig kitart, és rám, szülőre is hat. Sokkal kitartóbb lettem, és még türelmesebb, több energiám van kutatni a napi tanuláshoz szükséges módszerek után, mert egyszerűen csak még jobban értjük és elhisszük hogy érte megéri. És a többi szülőt is tudtam biztatni, hogy tartsanak ki, és keressék meg gyerekeikben a jót, amivel, tudják emelni őket.”

Fontányi Piroska, gyógypedagógiai asszisztens, szülő
Pécs


„Szivárványgömböcském kiszabadult, szárnyal”


Égető Erika, szülő
Veresegyház


„Segít a gyerekeknek megélni a belső szabadság, felszabadultság érzését”

„Nem “csak” önbizalma fejlődik, hanem önismerete. Ezáltal előtérbe kerülnek azon rejtett képességei, melyek számára is új, eddig ismeretlen élményt adnak. A rajz teret ad a játékos kísérletezésnek, vagyis megvalósul a tapasztalati úton való ismeretszerzés, a játszva tanulás, az így szerzett ismeretek és pozitív élmények rögződnek a legmélyebben későbbiekben.

Az elkészült, mások számára is felismerhető produktum (rajz) feletti sikerélmény következtében az önértékelés is nő, a magáról alkotott belső kép minőségileg magasabb szintre jut. Ez rendkívül fontos, hiszen a későbbiekben ez határozza meg, hogy mit közvetítünk kifelé, gyermekként, majd felnőttként milyen célokat tűzünk magunk elé, azaz mennyire leszünk sikeresek.

A siker felnőttként is boldogabb életet eredményez, ennek alapja, hogy mindezt gyermekkorban megtapasztalja. Egy ilyen foglalkozás fejleszti a finommotorikát, kreativitást, koncentrációs képességet, EQ-t vagyis érzelmi intelligenciát, a belső, rejtett érzések kifejezésre juttatása segít a gyerekeknek megélni a belső szabadság, felszabadultság érzését. Mindezek a tanulási teljesítmény növekedésében, a siker elérésében, az önkép fejlődésében, a boldog felnőtté válásban meghatározó jelentőséggel bírnak.”

Verba Andrea, fejlesztő pedagógus
Szeged


„Köszönöm, hogy egy pár órára teljesen elfelejthettem, hogy autista a gyermekem.”

„Ágoston, aki egy autista negyedikes legény, nagyon jól érezte magát az órádon, nem is gondoltam volna aznap reggel, hogy a bátorságindexe tízes lesz.
Megtanulta Tőled, hogy nem kell egyből a radír után nyúlni, ha valamelyik vonal nem úgy sikerül, mint ahogy szeretné, pedig Ágó nem arról híres, hogy könnyen belenyugodna a hibáiba. A radír azóta is száműzve van, miközben rajzol.
Nagyon jól érezte magát az órán, sokat nevetett, teljesen fel tudott oldódni a társai között. Nem érezte úgy, hogy lemarad valamiről, mert lépést tudott tartani a csoporttal és Veled.

Ágoston általában nem érti meg a vicceket, de valahogy egy olyan speciális nyelven mondtad a poénokat, hogy még Ő is Veled tudott nevetni. Ezt, kevés ember éri el Ágónál. Köszönet érte.

Este elmesélte az egész nap élményeit a családnak, beleértve a vicces helyzeteket is, és büszkén újságolta, hogy anya végre megtanult vizslát rajzolni, no meg, hogy ő volt a nap hőse.

Párbeszéd köztem és Ágó között:
– Hát, ez a pasas, egész jól tud rajzolni!
– Ágókám, mostmár a Nap is szebben fog ragyogni a Robira, így, hogy Te is elismerted, hogy szépen rajzol!

Köszönöm, hogy a Tündértanító néninknek (akinek amúgy szárnyai vannak a ruhája alatt) elfogadtad a meghívását és eljöttél hozzánk! Köszönöm, hogy nem féltél attól, hogy egy autista gyermeknek is örömet szerezzél. Köszönöm, hogy egy pár órára teljesen elfelejthettem, hogy autista a gyermekem.

Munkádban további sok örömet kívánok és mindig süssön Rád a Nap!”

Hodozsóné Tóth Adelina, szülő
Őrbottyán


„Bármit ki lehet hozni mindenből”

„Az egész egy nemzeti színű macskával kezdődött… Az ingyenesen letölthető színezők közül a Március 15-ei, ünnepi rajzokból küldtem el párat Vámos Robinak. Elindult egy levelezés,amit rövid időn belül követett az első találkozás.

Innen indult a rajzos szemléletfejlesztés iskolai formája. Első látásra”szerelem”volt a gyerekek és Robi részéről is.Az első találkozást követte, követi a többi. A foglalkozásokon azok a gyerekek is felszabadultan vesznek részt, rajzolnak, akik egyébként gátlásosak, visszahúzódóak, valamilyen részképesség zavarral, tanulási nehézséggel küzdenek.

Nincs elrontott rajz, bármit ki lehet hozni mindenből, lehet változtatni menet közben. Továbbra is igényt tartunk ezekre a kötetlen, jó hangulatú, játékos, kreativitást, sokszor spontán, önbizalmat fejlesztő foglalkozásokra.”

Ócsai Annamária, tanító
Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola


„Elfeledtetted a napi gondokat és szebbé tetted a napunkat”

„Ez a két óra felismertette velem a saját hibámat is. Általad belátom, picit el kell engednem kislányom, hogy igazán önmaga lehessen. Olyan közös felhőtlen perceket adtál, amit ebben a rohanó világban nem mindig adhatunk meg magunknak. Egy kerek család voltunk, akik csak a kis gyémántjukra figyelhetettek. De mi is elengedhettük magunk és gyerekké változhattunk.

Annyira különleges személyiség vagy. Elfeledtetted napi gondokat és szebbé tetted a napunkat. Minden tiszteletünk a tiéd, nagyon várjuk következő találkozót. Igazából szavakban nem lehet ezt megfogalmazni, egyszer mindenkinek ki kellene próbálni ezt a pár órát nálad. Igazán felnőtteknek is tanulságos és lélek gyógyító is.”

Nagy Edina, szülő
Dunakeszi


„Itt pedig óriási szeretet van, ami mindenkit feltölt”

„Robi óráit figyelve azt láttam, hogy olyan oldott légkört tud teremteni, melyben csökken a gyerekek szorongása, a kudarctól való félelme. 

Ennek hatása mentálisan is kedvező: kreativitást fejleszt, problémaorientációt eredményez azáltal, hogy mindenkinek szabad kísérletezni.

Itt nincs rossz válasz, nincs rossz döntés, hiszen Ő megtanítja az addig hihetetlent a gyereknek: mindenből pozitív dolog születik, mindenki egyedi és megismételhetetlen, és mindenki a maga módján tökéletes. Ebben a kapcsolatban a felek őszinték és törődnek egymással, kölcsönösen értékelik a másikat, mindkét fél igényeinek kielégítésére törekszenek.

Egy együttműködés csak akkor lehet igazán hatékony, ha az oktató a gyermek lelkével is törődik. Itt pedig óriási szeretet van, ami mindenkit feltölt.
Robinak érzéke van a különlegesre. Nem fél tőle, élvezi, örül neki. Nem zavaró vagy betiltandó eseménynek tartja a különlegest, hanem megfigyelendő, fejlesztendő, kivételes csodának. Az érték első megjelenési formájának. Számára a tehetség kihívást jelent, és ezzel együtt a saját kreativitását is növeli. Mindig nyitott arra, hogy az egyediségnek egyedi programot találjon ki, amely csak rá szabott.”

Berta Gabriella, tanító
Tiszalúci Arany János Általános Iskola


„Hatalmas űrt tölt be”

A gyerekek tele vannak kincsekkel, ezt felfedezni, ápolni a pedagógusok és szülők legnagyobb és legfontosabb feladata. Robi és a Gyémántbogár kezdeményezés hatalmas űrt tölt be ezen a területen, hiszen a sok egyéb „kötelező” tennivaló mellett éppen ez a nagyon fontos terület az, ami kevesebb figyelmet kap.

Szorítok Robinak ehhez a kreatív, a szülők és gyermekek életét is jobbá tevő küldetéshez és remélem, hogy mihamarabb ellepik az ország iskoláit a gyémántbogarak.

Vida Ágnes, pszichológus
www.kismamablog.hu


„Szeretetteli rácsodálkozással, ítélkezéstől és minősítéstől mentesen”

„Nagyon fontos dolgot teszel: időt és figyelmet szánsz a gyerekekre, mindezt szeretetteli rácsodálkozással, ítélkezéstől és minősítéstől mentesen. Olvasgattam a honlapodon a bejegyzéseket és lenyűgözött mindaz, amit és ahogyan csinálsz, rendkívüli az a kép, ami a visszajelzésekből kialakult bennem rólad. Milyen jó lenne, ha mindezekhez az eredményekhez nem lenne szükség Vámos Robira! Ha minden szülő meg tudná adni ezt a figyelmet és rácsodálkozást a saját gyermekének… Addig, míg ez megvalósul, igazán hiánypótló mindaz, amit teszel a gyerekekért.

Önmagában az, hogy egy továbbképzésen találkoztunk, mutatja azt a felelősségteljes hozzáállást, amellyel a munkádra tekintesz. A képzésen minden kérdésed, megnyilatkozásod arra irányult, hogyan válhatnál még jobbá abban, ahogyan a gyerekeket és szüleiket támogatod. Azzal együtt, hogy tisztában vagy a saját értékeiddel és mindazzal, amit már megvalósítottál – és méltán lehetsz is büszke mindezekre -, elismerésre méltó alázattal és nyitottsággal fogadod mások ötleteit, keresed, hogyan tudod beépíteni azokat saját gyakorlatodba.
Az, hogy remekül szót értesz a gyerekekkel, nagyban köszönhető annak, hogy meg tudtad őrizni ezt a befogadó, nyitott és kíváncsi hozzáállást, ami kisgyermekként még mindannyiunkat jellemez. Örülök, hogy megismertelek és jó szívvel foglak ajánlani bárkinek, aki a gyermekének vidám, hasznos és önbizalomnövelő foglalkozást keres. Én magam is teljes biztonsággal és bizalommal bíznám rád saját gyerekeimet.”

Göntér Mónika, coach, tréner
www.gontermoni.hu


„Hogy valaki visszavezesse az embereket önmagukhoz”

“Olyan dolgokat fogalmaztál meg, amiket alapvető hiányosságnak látok, és valóban, már az alsó tagozatosoknál elkezdődik az uniformizálás, a rejtett képességek még mélyebb elrejtése.

Olyan dolgokat adsz vissza ezekkel a foglalkozásokkal a gyerekeknek, amik sokat segíthetnek nekik a későbbiekben abban, hogy felnőttként megállják a helyüket az életben, képesek legyenek innovatívan gondolkodni, a megoldásra fókuszálni. Jó lenne, ha a nagyobbakat is nyitottabbá lehetne tenni, ami igazából már nagyon nehéz, bár azt hiszem, előbb-utóbb hozzájuk is meg fogod találni a kulcsot.

Remélem, még sokáig tudsz ilyen elképesztő és egyedi dolgokat csinálni, mert nagy szükség van arra, hogy valaki visszavezesse az embereket – legyenek bármekkorák – önmagukhoz.”

Szabó Eszter, pszichológus
Mosonmagyaróvár