Anya, ezt te nem érted!

Anya, ezt te nem érted!

Mi a megfejtés? Hogy ő sem érti? De ezzel nem hagyhatod annyiban.

Sokszor az a baj, hogy a szülő-gyerek kapcsolatot főnök-beosztottnak tekintik egyesek. Pedig a “beosztott” megnő és elkezd visszaszólni. Nem azért mert mindenáron vissza akar szólni, hanem azért, mert ez a legegyszerűbb és leggyorsabb mód arra, hogy megmutassa: neki is van véleménye. És ha ilyenkor leoltjuk, leállítjuk, akkor egy szigeten érzi magát.

A kamasz nem bántani akar.

Tudod, nálam a művészség egy kulcspont. Egy nagy érték, amit elnyomnak már az iskola legelején. Nagyon résen kell lenni, hogy megmaradjon és ne vesszen el vagy rakódjon rá egy csomó felesleges szürkeség. És szerintem egy kamasz a “borzalmas viselkedésével” azt jelzi: ott van még benne a művész, sőt, talán ez az utolsó esély, hogy újra előjöjjön. Ne oltsuk hát le mindenért, ami esetleg nekünk, szülőknek nem tetszik. Vagy ami szerintünk “vadhajtás”. Pont ott jön elő az egyéniség. És ha teret engedünk ennek, akkor gyermekünk egyéniség lehet, nem pedig szürke egér, aki aztán felnőttkorban visszaálmodik abba korba, amikor még bárcsakha…

Minden gyerek művész. És nem ingyenélő életművészekről és nem is a lázadók szülők ellen buzdításáról beszélek. Csupán arról, hogy bármennyire nehéz, a kamaszkori borzalmakat örömmel kell megélnünk. Nem, nem annak kell örülni, hogy de jó, megint veszekedünk. Hanem annak, hogy még ott a lehetőség, ott a szikra, ott a fény és nincs teljesen elveszve az a csillag.

Nem egyszerű. Okoskodom itt, ti meg nap mint nap küzdötök. Azért hihetsz nekem. És segítek. Ha tanács kell, keressetek. És legfőkébben segítek megerősíteni a kamasz gyermeketeket. Megértem őt, ebben egészen biztos lehetsz. Nagy találkozások ezek. A művészt megérteni mindig ajándék.

Aztán már csak azon kell dolgoznunk, hogy elhiggye: ti, szülők is megérteni szeretnétek őt. Tudom, nehéz. Nagy feladat és bizony ahogy a kamaszok nagyot lépjek ilyenkor, a szülők is nagyot kell lépjenek. Segítek ebben is, találkozzunk. Amíg pedig nem találkozunk, ajánlom szeretettel a könyveimet. Ajándékba is akár – jön a karácsony. Végre egy olyan ajándék, ami megértést ad és visszahozza a régi beszélgetéseket. Közelebb hoz titeket egymáshoz a vészes távolodás helyett.

És meglátod: a lázadó tüskék mögött micsoda kincsed van – aki végül neked lesz a legjobb tanácsadód!

📚🎁🎄 Melyik könyvet mikor ajánlom? Íme:
vamosrobikonyvek.hu
Share:

Vélemény, hozzászólás?