Sarahah – nem hah!

Előre is elnézést, ha ebben a posztban durván önmagam adom, de egyre inkább így lesz, főleg, ha a gyerekeinkről van szó: Gyermekekkel igen aktívan foglalkozó emberként nem mehetek el emellett szó nélkül.

Mivel nem áll nekem jól a hősködés, ezért nem írok sokat. Csupán annyit, hogy kedves szülők és gyerekek, OLVASSÁTOK el a cikket. Angolul van. Fordítsátok le. Ha van hasonló magyarul, linkeld be.

Ne hagyjátok, hogy a gyereketeknek ismeretlen emberek írogassanak AKÁRMIKET. Helyette Ti beszélgessetek velük!

Ha aggódunk amiatt, hogy hol jelenik meg a gyerekünk osztályképe a sulis zárt csoportban, akkor amiatt főleg kellene, hogy hol és milyen online felületeken kelletik (igen) magukat gyermekeink, hogy depizéssel és magukat évekkel idősebbnek és sx tapasztaltabbnak láttatva elérjék, hogy egy ismeretlen idegenajkú rákérdezzen náluk konkrétan és gátlástalanul arra, aminek pusztán a gondolata miatt is címlapra kerül valaki mint pedo szatír.

Ez kra nem vicces! Tizenegykétéves lányok büszkén mutogatják, hogy milyen poén, hogy milyen sokan tesznek nekik ajánlatot! Ba..ki!

Mert önmagában a “sarahah” app nem gáz annyira, de ezt figyeld: a legnagyobb divat mostanság a sarahah-on kapott, amúgy valóban nem nyilvánosan látható kommenteket büszkén screenshot-ként kitenni a nyilvános instagram vagy fb profilra, leginkább “story”-ként, és hozzáfűzni dolgokat. Vagyis, mintegy reagálni a kapott kommentekre nyilvánosan, idézve azokat. Innen már viszont megfordulhat a történet, és különösen veszélyessé válhat.

Így műxik: a gyerek regisztrál a sarahah-ra. Ott kap egy egyedi linket, amin direkt neki lehet “véleményt” írni. Pl.: dgnlak – ez a leggyakoribb! A linket mint saját weboldalt belinkeli szépen az insta profilhoz, és mehet a – menet. ? Tehát ahelyett, hogy egy róla szóló blogot vagy értelmes dolgot tenne oda, helyette róla – neki lehet arc nélkül tolni a sódert. Ez a folyamat az érkező üzenetek tartalmától függetlenül káros: kialakítja a véleményfüggést, s ha nem érkezik elég dgnlak komment, akkor depressziót okoz. Emellett általánosan véleményfüggővé teszi a gyereket, kezdeményezőkészségét és önállóságát titokban lerombolja. A depresszióra aztán persze most divat büszkének lenni – újabb agymenés.

A cikk jól megfogalmazza, mire szolgált eredetileg az app, de sajnos nagyon félrement, és mint minden idiótaság, igen népszerű is lett.

Ha elolvastátok, este egy beszélgetést javaslok a gyerekkel – mert talán időben el tudjátok még csípni a dolgot.
Zsepi is kell majd meg csoki is.

Tanítványaim: nagyon vigyázzatok magatokra, mert tökre szeretlek benneteket. Valódi életet éljetek. Valódit, valódi emberekkel.

A probléma az, hogy hiába tesszük bele minden energiánkat egy jó ügybe, ha vannak dolgok, amik terjednek, mint a pestis.

A Gyémántbogár program küldetésével nagyon nem egyeztethető össze ez a dolog itt. Éppen ezért felsőben az óráimon külön ki fogok térni ezentúl az online mentális mérgek témára. Ha pedig egy tanítványomnál sarahahos “trágyahalmot” látok, számíthat rá, hogy felvetem a témát és alaposan kivesézzük, hogyan is van ez.

Robi

A cikk itt:
https://www.huffingtonpost.com/entry/everything-you-need-to-know-about-sarahah-the-anonymous_us_599b51eee4b0ac90f2cba943

Egy magyar light változat:
http://hvg.hu/tudomany/20170814_anonim_uzenetkuldes_sarahah_alkalmazas_online_zaklatas

Share:

Vélemény, hozzászólás?