Gyengéből erős. Izgulósból magabiztos. Árnyékból fény.

 

Vámos Robi vagyok, gyermek- és DIADAL coach, a Táblácska alapítója.

Boldog és kiegyensúlyozott, életvidám és mentálisan erős gyerekeket szeretnék látni.

Olyan gyerekeket, akik elfogadják magukat. Akik megtalálták, miben a legjobbak és ebben ki tudnak bontakozni.

Olyan gyerekeket, akik különlegességüket előnyként használják és ajándékok lesznek más gyerekek és felnőttek számára is. Példát mutatnak, hogy így is lehet.

Ehhez a dolgokat másképp kell csinálni. Nem szokványosan, és egészen spontán módon.

Végtelen figyelemre van szükség. Megértésre. Elfogadásra. Szeretetre.

Mert ahhoz, hogy kinyissuk a szíveket, színek kellenek.

Szeretettel üdvözöllek a Gyémántbogár oldalon!

Vámos Robi

Bővebben rólam >>

 Miről szól a Gyémántbogár és honnan jött?

Megtudhatod ebből a riportból, amiben Jónyer Angéla tanító, gyógypedagógus és Kondás Andrea szülő is megszólal:


Elmondom, mit is jelent ez pontosan:


Gyémántbogár: (Bogarus Gemantus ‘Linné’) Eleinte rejtőzködő életmódot folytató, csillogásáról még nem tudó vagy csillogását elfedni próbáló zsenge életkorban leledző emberke. Különös ismertetőjegye, hogy felfedezése után felhagy a rejtőzködéssel és csillogó röpképződményeit kibontva szárnyalásba kezd. Megerősödik és elfogadja önmagát. Bátorságot merít saját sikerélményeiből. Önmaga lesz, előbújik, és ajándékká válik saját maga és környezete számára. Leküzdi a félelmeit és elhiszi, hogy a különlegességével és furcsaságával együtt lehet őt nagyon szeretni. Ezáltal a még rejtekező Gyémántbogaraknak is bátorságot és erőt ad és példát mutat. Előfordul az ország bármely pontján, oktatási intézményekben, családi környezetben. Figyelemmel, őszinte érdeklődéssel, törődéssel, szeretettel és dicsérettel táplálkozik. (Forrás: Dr. Szántay-Vámos: Bogárológiai lexikon)


A Gyémántbogarak hat alaptétele és megoldásuk

I. tétel: Önbizalomhiány: “Nem merem megmutatni amit tudok”.

Sokat bírálják. Minősítik. Lenézik talán? Mai gondok ezek. Ha viszont megerősítik az önbizalmát, akkor megmutatja magát, és ezáltal egyre erősebbé válik.

II. tétel: Önbecsülés hiánya: “Nem vagyok elég jó”.

Amikor ha kész van, azt mondja: “csúnya lett” – és eltakarja. Fél, hogy véleményt fognak róla mondani, mert az várhatóan nem lesz dicséret. Vagy olyan dicséret lesz, amit csak azért mondanak, hogy neki jobb kedve legyen. Ha viszont elfogadja magát, kapuk nyílnak meg!

III. tétel: Kishitűség és negatív gondolkodás: “Úgysem sikerül”. “Minek?”

Kár belefogni. Elkeseredettség, kedvetlenség, céltalanság. Szenvedés tanulás közben (helyett). Átfordítjuk!

IV. tétel: Saját árnyékukban elbújt tehetségek: “Inkább bent maradok az alagútban”.

Pedig ha előbújik, csodák történnek: a tehetségével megajándékozhat másokat – akár az egész Világot is!

V. tétel: “Ha önmagam vagyok, akkor mások szemében fura leszek és nem fogadnak el”

Mondhatják akár flúgosnak is. Sőt, ez kifejezetten előny! Megtanítom a gyerekeknek, hogy a furaságuk az előnyük. Igenis lehetnek erősek úgy is, hogy egyediek maradnak! Nem kell letörni a szárnyaikat!

VI. tétel: “Figyelnek, de nem látnak. Hallgatnak, de nem értenek.”

A Gyémántbogarak akkor lesznek ajándékok, ha megértjük őket. Akkor csoda történik! Hirtelen nagyon csillog a szemük, és a mosolyuk kínmosolyból átalakul valódivá.


“Hatalmas űrt tölt be”

A gyerekek tele vannak kincsekkel, ezt felfedezni, ápolni a pedagógusok és szülők legnagyobb és legfontosabb feladata. Robi és a Gyémántbogár kezdeményezés hatalmas űrt tölt be ezen a területen, hiszen a sok egyéb “kötelező” tennivaló mellett éppen ez a nagyon fontos terület az, ami kevesebb figyelmet kap.

Szorítok Robinak ehhez a kreatív, a szülők és gyermekek életét is jobbá tevő küldetéshez és remélem, hogy mihamarabb ellepik az ország iskoláit a gyémántbogarak.

Vida Ágnes, pszichológus
www.kismamablog.hu

 

“Rajzokon át arra tanít meg, hogy bízzunk magunkban”

“Ki ne szeretné, hogy a gyermeke magabiztos felnőtté váljon, aki bízik saját képességeiben, önmagában? Robi különleges érzékkel, mérhetetlen szeretettel látja meg, érzi meg a tehetséget, rajzos, játékos foglalkozásain úgy terelgeti a gyermekeket, hogy képessé válnak érteni, elfogadni a saját tehetségüket, nemcsak rajz területen hanem átvetítve azt az élet minden területére.”

Fontányi Piroska, Pécs

 

“Elfeledtetted a napi gondokat és szebbé tetted a napunkat”

“Ez a két óra felismertette velem a saját hibámat is. Általad belátom, picit el kell engednem kislányom, hogy igazán önmaga lehessen. Olyan közös felhőtlen perceket adtál, amit ebben a rohanó világban nem mindig adhatunk meg magunknak. Egy kerek család voltunk, akik csak a kis gyémántjukra figyelhetettek. De mi is elengedhettük magunk és gyerekké változhattunk.

Annyira különleges személyiség vagy. Elfeledtetted napi gondokat és szebbé tetted a napunkat. Minden tiszteletünk a tiéd, nagyon várjuk következő találkozót. Igazából szavakban nem lehet ezt megfogalmazni, egyszer mindenkinek ki kellene próbálni ezt a pár órát nálad. Igazán felnőtteknek is tanulságos és lélek gyógyító is.”

Nagy Edina, szülő, Dunakeszi

 

“Igazi mérföldkő!”

“Előszedtük az összes színes ceruzát és mielőtt hozzáláttunk volna a “színezéshez” megnyitottam az internetet is, megmutattalak Neki. A kiskori képedet is, amelyen már rajzolsz, és a mostanit is. Majd a Többieket is, és végül Petit, a kisfiadat is. Meséltem a munkádról. Szájtátva hallgatta és azóta színez! Aprólékosan, megkockáztatom: precízen, és színekkel!!

Még aznap este elkészült az első igazán szép, színes színező (és azóta számtalan), és én akkor csak annyit sóhajtottam bele a világba: “látod Robi, hát megérte!”.
🙂
Tényleg csak annyit szerettem volna, csak, hogy tudj erről a kis semmicske dologról, amely számunkra mégis egy igazi mérföldkő! 

Kívánom, hogy még sokaknak légy olyan VámosRobija, mint amilyen nekünk lettél!”

Szeretettel: Éva és Barnabás

 referenciák, konkrét esetek >>


Mik a jelei, ha egy gyermekben több van, mint amit megmutat?

 • A csoportban elbújik vagy éppen ellenkezőleg: szerepel, szerepel, szerepel, mert elismerésre vágyik.
 • Egész máskepp reagál mindenre, mint a többiek.
 • Sajátos humora van, szereti a favicceket (nagyon!).
 • Gyakran kérdezi, hogy jó-e amit csinál.
 • Ha megdicsérik, ezt nem fogadja el, lepereg róla.
 • Láthatóan nagyon örül, ha figyelmet kap.
 • Egyéni módon közelíti meg a problémákat.
 • Nagyon kreatív, bármiből bármit képes kihozni, ha elkezdi.
 • Furának mondják mások. Csodabogárnak.
 • Gyakran piszkálják a furcsasága miatt.

Miért hallgass rám?

 • Van, aki született zenész. Ebben őstehetség.
 • Van, aki született festő.
 • Van, aki színpadra termett.
 • Van, akinek a sport a veleszületett tehetsége.

Nekem is van egy született tehetségem:

AZONNAL észreveszem, ha valakiben több van, mint ami előjön.

Akkor is meglátom, ha ő igyekszik elrejteni a képességeit. Elrejti, mert nem meri megmutatni. Nem meri, mert nem hiszi el magáról, hogy elég jó. Nem elégedett magával. Elrejti, mert ha megmutatja, akkor furának nevezik. Bántják. Piszkálják. Ezért inkább elbújik. Aztán a végén még a Világ is megfeledkezik róla.

Az a szuperképességem, hogy észreveszem, ha valakiben több van – egy nagy tömegben is. Egy osztályban. Egy csoportban. De még a villamoson is. Nem tudom, hogy csinálom, csak működik. Nem tudatos. Jön. Szó sincs tesztekről és hetekig tartó felmérésekről: egyetlen találkozás is sokszor elég!

Nem kutatok, inkább találok. És ha találtam, jelzem: szülőnek, tanárnak és persze a gyermeknek is. Ha pedig együtt dolgozunk, kiderül, hogyan lehet ő ajándék a környezete számára!


“Nem merek önmagam lenni, mert akkor mások szemében fura leszek és nem fogadnak el”

Ez egy nagy korlát, amit át kell ugrani. Feljebb kell lépni. Ebben segítek annak, akit felfedeztem.

Egy gyermek úgy lesz igazán boldog, ha fura maradhat. Mert éppen a furasága lesz az erőssége!
Ha pedig már erős, akkor példakép lehet a bátortalanoknak.

Lehetsz úgy is önmagad, hogy megmaradsz kivételesnek!

Piszkálódás és szóbeli bántalmazás – csak mert valaki nem mindennapi

Az iskolás gyerekek mindennapjainak kellemetlen velejárója. Állandó minősítés. Állandó fikázás (bocsánat, erős szavakat használok). Állandó méricskélés. Könnyed verseny helyett versengés, egymás lekönyöklése. Egy rossz pedagógus – van ilyen. Súlyos szavak, melyek hatását nehéz feldolgozni és ellensúlyozni is.

Segítek gyermekednek ezeken felülkerekedni. Segítek elfogadni mások véleményét. Segítek a helyén kezelni mások minősítő, gúnyos vagy bántó megjegyzéseit. Erős lesz a Gyémántbogarad, és begubózás helyett önmaga lesz, vállalva saját különlegességét.

Rajzokkal dolgozom – egyénre szabva.

Túlzásba sem kell esni

Nem arról van itt szó, hogy mindenkire ráerőltetek valamit, ami nem ő maga. Éppenhogy abban segítek, hogy önmaga legyen. Nem dicsérem túl a gyerekeket. Nem emelek ki senkit csupán azért, hogy jobban érezze magát. Azzal még ártani is lehet. Ha elismerek valakit, az mindig őszinte, és ezt bizony a gyerekek is érzik.

“Csökken a gyerekek szorongása”

“Robi óráit figyelve azt láttam, hogy olyan oldott légkört tud teremteni, melyben csökken a gyerekek szorongása, a kudarctól való félelme.

Itt nincs rossz válasz, nincs rossz döntés, hiszen Ő megtanítja az addig hihetetlent a gyereknek: mindenből pozitív dolog születik, mindenki egyedi és megismételhetetlen, és mindenki a maga módján tökéletes. Robinak érzéke van a különlegesre. Nem fél tőle, élvezi, örül neki. Nem zavaró vagy betiltandó eseménynek tartja a különlegest, hanem megfigyelendő, fejlesztendő, kivételes csodának. Az érték első megjelenési formájának. Számára a tehetség kihívást jelent, és ezzel együtt a saját kreativitását is növeli. Mindig nyitott arra, hogy az egyediségnek egyedi programot találjon ki, amely csak rá szabott.”

Berta Gabriella, tanító
Tiszalúci Arany János Általános Iskola

Mi történik, ha hagyjuk elbújni a gyermekünket?

Alighanem besorolódik a tömegbe, és takarékon éli majd az életét. Nem lesz belőle az, aki lehetne. Ha szerencséje van, később, felnőttként nagy erőfeszítések árán képes lesz még változtatni. Ahogy én is tettem. De jobb lett volna, ha előbb rájövök, mi a tehetségem.

A megerősödött Gyémántbogarakból lesznek a világhírű feltalálók, orvosok, művészek. Hiszek benne, hogy a furák változtatják meg a Világot és varázsolják azt egy jobb hellyé. Segítek gyermekednek azzal, hogy felfedezem benne a rejtett kincset és képes vagyok előcsalogatni azt.

És ha gyermeked különleges tehetség, ami már elő is bújt belőle? Akkor készen is vagyunk?

Ez remek! Gratulálok! Ha máris tudod, hogy gyermeked kivételes képességekkel bír, akkor is érdemes tovább olvasnod. Akkor is érdemes, ha már el is kezdett szárnyalni. Biztos vagyok benne, hogy jót tesz neki, ha megismerjük egymást. Vajon mennyivel van több benne, mint amit eddig megmutatott magából? És hogyan lehet a rejtett képességeit előhozni?

Dolgozunk, ami nem is munka

Ha elkezdjük a közös munkát, akkor hamar ki is derül, mi az, amiben kiemelkedő adottsága van gyermekednek. Az is lehet, hogy abban a legjobb, hogy másokat felemel. Mindenki másképp ajándék! Találkozunk időről időre, és szépen lassan, észrevétlenül fejlődünk. Együtt. Igen, én is, ő is. Adok kapok, kapok, adok. Számomra minden kis tanítvány ajándék az élettől. Mindent megteszek, hogy a helyükre kerüljenek a dolgok: kívánságokat teljesítek és álmokat segítek megvalósulni. Minden lehetséges!

Mert kérdik: mi az értelme?
A válasz a képen.
Vizsgáld meg szépen.
A lényeg kiemelve.
Kézzel vagy gépelve…
Mindegy. A mosoly-ív,
A színes szív.
Ez az értelme.

Bántás mögé bújt ragyogás

Aki különleges, azt valamivel mindig piszkálják. Ha könyvet olvas, akkor fura, mert mindenki más tabletezik. Ha úgy öltözik, ahogy akar, akkor fura, mert nem trendi. Ha sokat piszkálják, elbújik. De én észreveszem. Megértem. Már nem lesz egyedül, és elindul.

Egy rossz pedagógus is mérhetetlen károkat tud okozni a gyerekek önbecsülésében. Óvd gyermeked a befásultaktól, mert mély nyomot hagynak az életében!

“Te vagy az igazi gyémántbogár! Te adod az embereknek azt a fényt, amivel valóban elő mernek majd bújni a sötét alagútjukból. Kívánom, hogy minden terved megvalósuljon és hogy rengeteg gyermek szeméből kapd vissza az elveszett fényt!”

Fehér Patrícia

Bélyegek és címkék nélkül

Arra is nagy szükség van, hogy a különleges gyerekek ne kapjanak semmilyen bélyeget: a különlegességük mellett azért menjen a suli is, mert az bizony kötelező. Hiszem, hogy a kettő együtt is működhet. Én biztosan nem nyomok újabb bélyeget a gyerekekre.

Nem befolyásolnak az ADHD, Asperger és társai diagnózisok. Nem ítélem el ezek szakmai részét, de én csak az embert nézem. A címkéken átlátok. Meglátom a csodát, és bennem társra lelnek a gyerekek.

Segítek rálelni a különleges gyerekekben rejlő rejtett kincsre. Segítek az éppen csak felvillanó gyémántot kiemelni a szürkeségből. Mert a Gyémántbogarak köztünk élnek – és persze mindegyikük különleges valamiben! Ráfordulunk a felszállópályára. Együtt dolgozunk, ezzel egymást emeljük fel. Összhangot teremtünk, és irány a végtelenbe – és tovább!

Végre találtam egy normális embert, aki ugyanolyan bolond mint én!” – Eszter, címkék nélkül.

Amikor az iskolai osztályokban tartok foglalkozásokat, az én szememben világítanak a Gyémántbogarak! Ilyenkor jelzem az osztályfőnöknek, hogy állok rendelkezésére azoknak, akik számára a programom szimpatikus.

Felkeresem azokat is, akiknek nem jut annyi lehetőség. Messzire is elmegyek értük. Harcolni nem fogok miattuk. De nekik is állok rendelkezésükre.

Minden tudásom azoké, akik hajlandók megélni a saját csodájukat. Akik hajlandók kibújni a csigaházból. A szürkeségben megbúvó gyémántoké. Segítek nekik megcsillanni, felülkerekedni a gondokon és tovább ragyogni.

Kondás Borókával, Gyémántbogár díjassal az egy éves mentorprogram egyik találkozóján

Boldog gyermek – boldog család

Ez egy körforgás: amit teszek a gyerekekért, nem csak őket hozza pozitív lendületbe. Mindig oda jutunk, hogy a családon is dolgozunk. A Gyémántbogarak már csak ilyenek: megcsillannak egy picit, és minden új lendületet vesz. Elkezdenek igazán működni, és boldoggá teszik környezetüket. A szülőkben gátlások oldódnak, s minden olyan egyszerű és békés lesz.

Ily módon nem csupán a gyerekek pillanatnyi hangulata javul, hanem a környezet is. Ez pedig már pozitív spirál. A jó tanító elengedheti a tanítványa kezét, mert tudja, hogy kezébe adta azokat az eszközöket és tudást, mely az önálló, boldog élethez szükséges.

Szárnyaló és erős Gyémántbogarak: ajándékok

Engedjük szárnyalni, aki képes rá! Ha pedig már szárnyal, akkor ezzel másoknak is segít! Vannak olyan Gyémántbogarak, akik már erősek és hisznek magukban. Tudják, hogy a furaságuk éppenhogy az egyik legnagyobb előnyük, és ezt kihasználva ragyognak! Ők az ajándékok azoknak, akik még nem mertek igazán elindulni. Az erős Gyémántbogarak nagy példaképek, igazi hősök. Az erős Gyémántbogarak nekem is példaképek!

A cél nem más, mint gyengéből erőset varázsolni – számíthatsz rám!


Vámos Robi, a Táblácska és a Gyémántbogár alapítója, végzett Diadal coach vagyok.

Küldetésem: Pozitív változásokat hozni az emberek életébe.

Saját bogaraimmal: Petivel és Virággal

Segítek az embereknek jóból még jobbnak lenni. Segítek megtalálni a boldogságukat és önmagukat.
Kihozom a gyerekekből, ami elbújt vagy elrejtették a nehézségek. Lelkesítem és felemelem őket.

Megtalálom a közös hangot a kivételes emberekkel és a született tehetségekkel – hiszen magam is sokáig elbújtam, nem voltam önmagam.

Gépészmérnökként végeztem, s húsz évnyi útkeresés majd önfejlesztés után vagyok ott, ahol most. A Táblácska alapítójaként egy sokezer ember életét jobbító küldetésért dolgozom nap mint nap. Csaknem kétszáz iskolai osztályban tartottam már rendhagyó rajzos foglalkozásokat, s több ezer gyermekkel dolgoztam már együtt.

Szeretem csinálni. Szeretem látni a változást és örömmel tölt el, hogy előbújnak és önmaguk lesznek a Gyémántbogarak.

 


A Gyémántbogár programmal a célom: Ragyogó önbizalmat és szárnyaló lendületet adni a gyerekeknek úgy, hogy kivételesek maradhatnak!

Mert a Gyémántbogarak különlegesek. Nem mindennapiak. Esetleg különcek és furcsák. Kicsit bolondnak nézik – talán bántják is őket? Közben pedig csodás lelkek. Vagy akár született tehetségek. Ajándékok mindannyiunknak – vagy azzá válhatnak.

Az átváltozásukban segítem őket: felfedezem, majd felemelem a Gyémántbogarakat. Ha pedig már csillognak, segítek nekik, hogy ez a csillogás tartós legyen, és maguk is felemelhessék azokat a Gyémántbogarakat, akikre ők rátalálnak.

Teszem mindezt diagnózis hegyek és pszichotesztek nélkül. Ember az embernek. Végtelen szeretettel és ezer százalék figyelemmel.

Lendületbe hozom őket, mert erre nagyon nagy szükség van mostanában.

TALÁLKOZZUNK SZEMÉLYESEN! >>